tiistai 25. lokakuuta 2016

Leevin koekausi, vähän metsästystä ja Donna

Leevin koekauteen mahtui kolme starttia Nome-B:ssa. Ensimmäinen startti oli Hauholla flattimestaruudessa elokuun alkupuolella. Ensin toki käytiin näyttelyosuudella, missä Leevillä ei ollut tuomarin mielestä tarpeeksi karvaa.. Tai Leevi oli huonossa karvassa, no ei se sen kummemmassa ole koskaan ollutkaan. Tuomarina Kati Lagerstam.

"4v. uros, vähän nouseva vatsa linja. Häntä nousee juostessa hieman. Hyvät takakulmaukset. Voisi olla pidempi runko. Ilmava runko. Vähän iso. Esitetään hyvin."

Itse koe alkoi seuruutuksella ja ykkösmarkkeerauksella maalle, jonka Leevi suoritti vauhdikkaasti. Tämän jälkeen siirryttiin rantaan missä tuli kakkosmarkkeeraus veteen. Sekin oli helppo nakki Leeville, tosin viime vuonna kokeissa esiin tullut eteenpäin hiissaaminen laukauksen ja heiton aikana nosti taas päätään. Tämän jälkeen hausta otettiin yksi pois, Leevi hävisi hakuun ja tuli kauimmaisen riistan kanssa. Palauttaessa laukaus ohjauksella ja tämän jälkeen vesiohjaus, jonka Leevi suoritti mukavasti. Sitten jatkui haku... Mutta Leevi päätti ettei osaa tehdä hakua maalla, se kaartoi aina uudelleen ja uudelleen rantaan sekä kaislikkoon tuoden kyllä sieltä kaikki riistat ja olisi jatkanut hakua myös uiden uoman toiselle puolelle, mutta suopursut eivät kiinnostaneet. Tosin tuulikin oli hankala. Lopulta Leevi ei enää oikein keskittynyt lainkaan, enkä saanut sitä sivulle rauhoittumaan. Jätkä otti häiriötä jokaisesta kolauksesta ja katseli vääriin suuntiin.... Tuloksena ALO3, tuomarina Vesa Turunen.

Haku: Aloittaa haun alkuosion vahvasti saaden talteen kauimmaisen lokin. Koira kattaa hyvin kaislikko- ja vesialueen. Ohjaajalla suuria vaikeuksia saada koira työskentelemään haun metsäosuudella ja näin ollen hausta jää tehoton kuva. 
Ohjattavuuus: Koira suoriutuu tehtävästä ja osoittaa olevansa ohjattavissa. 
Paikallistamistehtävä: Maamarkkeeraus: Koira havaitsee pudotuksen ja noutaa linnun vauhdikkaasti. Kaksois vesimarkkeeraus: Koira havaitsee pudotukset ja noutaa suoraviivaisesti jäkimmäiseksi heitetyn. Muistaa hyvin myös ensimmäisen pudotuksen ja noutaa sen nopeasti.  
Riistan käsittely: Kantaa riistoja hyvällä otteella ja palauttaa ne ohjaajalle. On hieman riistojen perään luovutusten jälkeen. 
Passityöskentely: Maamarkkeeraus: Hyvä, Vesimarkkeeraukset: Koira liikkuu hieman heittojen ja laukausten aikana, mutta ei karkaa noutoon.
Jäljestämiskyky: - 
Muut ominaisuudet: Koiran hallinta voisi paikoin olla parempaa ja koira voisi paremmin keskittyä tehtäviinsä. 
Yleisvaikutelma: Erittäin vahvan oloinen koira, joka suorittaa tänään hyvät paikallistamistehtävät, joskin passityöskentelyssä puutteita. Koira osoittaa tänään olevansa myös ohjattavissa. Koiran hakutyöskentely olisi voinut olla huomattavasti määrätietoisempaa metsäalueella. Tämä yhdessä hallinta- ja passipuutteiden kanssa vaikuttaa palkintosijaan.



 Kuvat (Maija Haltsonen) on Pomarkun kokeesta.



Syyskuun lopulla käytiin Kuopiossa, missä tuomarina oli Tuija Hukkanen. Koe alkoi lyhyellä maamarkkeerauksella, jonka Leevi suoritti jälleen vauhdikkaasti. Tämän jälkeen siirryttiin rantaan missä oli vesiohjaus. Vesiohjaukseen Leevi lähti mukavasti, mutta nousi sitten kaislikkoon, hetken arvoin, että yritänkö palauttaa koiran veteen, mutta päätin käskeä vaan etenemään kaislikon ja veden rajaa pitkin, josta koira päätyi tuulen alle. Riskinä oli, että koira ottaisi jalat allensa ja häviäisi hakualueelle. Leevi kuitenkin kuunteli riittävästi, eikä karannut hallinnasta. Tämän jälkeen tuli kaksoismarkkeeraus veteen. Leevi pysyi tällä kertaa laukausten ja heittojen aikana paikoillaan, toki itsekin tajusin vahvistaa istumista käskyllä. Leevi haki avoveteen heitetyn määrätietoisesti ja toisen kaislikkoon päätyneen heiton ampujan ja rannan kautta, mutta sillä oli kuitenkin selkeä ajatus pudotuspaikasta. Tämän jälkeen jatkettiin hakuun. Haussa hieman jännitti, että miten Leevi tällä kertaa laajentaa hakua kaislikkoalueelta metsään kun koiraa ei päässyt lähettämään suoraan maalle ollenkaan. Tällä kertaa ei kuitenkaan ongelmia ollut vaan Leevi laajensi hakua omatoimisesti. Ehkä alkanut metsästyskausi ja sorsalla käynnit auttoivat tähän asiaan. Metsällä kun Leevi oli jäljestänyt useammankin haavakkolinnun pitkälle maalle. Hieman Leevi oli kokeen aikana vallaton, mutta suoritti tehtävät kuitenkin onnistuneesti ja näin ollen päästiin jäljelle. Startattiin päivän toisena, joten odotteluaika oli pitkä ja itse ehdin jo miettimään vaikka mitä. Eikä me jälkeä olla juuri treenattu (kerran tänä vuonna...) ja vaikka kuinka yritin itselleni vakuutella, että Leevi osaa jäljestää kun tekee sitä metsälläkin niin silti meinasi alkaa jännittämään. Sitten kun vielä tuomari oli sanonut Leevin jotenkin puljanneen kanin kanssa haussa, oli nostanut kanin ja katsellut yleisöä ja siinä yhteydessä ilmeisesti korjaillut ronskimmin otetta... No jäljelle koiran lähetin ja se hävisi samantien näkyvistä, jonkin ajan kuluttua se sitten tuli takaisin LOKIN kanssa... Mutta niin kuulemma pitikin, itse vaan odottelin pupua :) Tuloksena siis ensimmäinen ALO1.

Haku: Aloittaa tehtävän hyvällä asenteella. Liikkuu vauhdikkaasti koko tehtävän ajan. Kattaa alueen eri osiot ja osoittaa tehokkuutta tehtävässä.
Ohjattavuuus: Vesiohjaus: Ottaa osoitetun suunnan, nousee maille jossa kuuntelee ohjaajaansa ja tehtävä saadaan suoritettua hallitusti.
Paikallistamistehtävä: Maamarkkeeraus: Nopea ja vahva suoritus. Kaksois vesimarkkeeraus: Havaitsee molemmat heitot. Noutaa molemmat linnut itsenäisesti, joskin ensimmäisenä heitettyyn olisi voinut toivoa suoraviivaisuutta.
Riistan käsittely: Moitteetonta. Kanista ote nostotilanteessa "möyhivä".
Passityöskentely: Seuraamistilanteissa pysyy ohjaajansa hallinnassa, muussa hallinnassa koira on hieman levoton ja ohjaaja joutuu puuttumaan toistuvasti koiran toimintaan.
Jäljestämiskyky: Selvittää jäljestämistehtävän hyvällä tyylillä.
Muut ominaisuudet: Hyvä laukauksen sietokyky.
Yleisvaikutelma: Hieman virittyneessä tilassa oleva noutaja, joka näkyy jonkin verran yleishallinnallisissa tilanteissa. Tänään suorittaa hyvällä tavalla sille annetut tehtävät.


Kuva (Maija Haltsonen) Pomarkusta


Lokakuun alussa sitten matkattiin Pomarkkuun. Tuomarina Ossi Kähärä. Kokeesta olin kuullut jo ennakkoon, että se on haastava. Koe alkoi siirtymällä haun lähetyspaikalle, mistä otettiin yksi pois. Sen jälkeen siirryttiin rannan tuntumaan missä oli maaohjaus rannan suuntaisesti. Paikalla oli polku, joka kuitenkin 'syötti' veteen kahdessakin paikassa ja riistakin oli ilmeisesti polun päättymisen jälkeen risukossa. Leevi lähti linjaa hyvin, mutta meinasi heti ensimmäisessä 'risteyksessä' kurvata veteen, tämän osasin kuitenkin ennakoida ja ehdin Leevin pysäyttämään. Tämän jälkeen Leevi eteni linjaa hyvin ja ehdin antamaan jo tarkkana käskyn, mutta vesi veti puoleensa. Ei muuta kuin luoksepäin ja uudestaan taakse lähetys ja tällä kertaa Leevi päätyi riistalle saakka. Tämän jälkeen vesiohjaus, joka oli kyllä hieman kinkkinen alokasluokkaan. Ohjaus oli kohtuullisen pitkä ja viisto ja siinä piti ohittaa kaislikon kärki jatkaen avovettä kohti. Lähetin Leevin suoraan kohti avovettä ja sieltä sitten käänsin sen kohti riistaa. Tässä kohin tosin jouduimme hieman vääntämään, että Leevi suostui pitämään oikean suunnan. Tehtävä kuitenkin onnistui. Ohjauksen jälkeen oli kaksoismarkkeeraus veteen / kaislikkoon. Ensimmäinen heitto tuli niin puiden taakse etten edes itse heittoa nähnyt ja toinen taas suoraan koiran eteen. Ensimmäisen Leevi haki hyvin, toiseen se lähti, mutta kääntyi katsomaan hieman ennen rantaa minua. Uusi käsky ja sitten Leevi onneksi lähti tuulen alapuolelta hakeutumaan oikealle alueelle ja lokki saatiin pois. Tämän jälkeen jatkettiin haku loppuun ja Leevi haki alueen kaikki riistat. Aivan tyylipuhtaasti Leevi ei tehtävistä suoriutunut, mutta riittävän hyvin kuitenkin, jotta se sai toisen ALO1 -palkinnon.

Haku: Aloittaa haun löytämällä variksen. Jatkaa hakua löytämällä vielä kaikki riistat.
Ohjattavuuus: Selvittää tehtävät maalla melko hyvin, vedessä hieman raskaasti.
Paikallistamistehtävä: Näkee heitot, hakee ensin viimeksi heitetyn. Tarvitsee ensimmäisen heiton noutoon hieman ohjaajan tukea.
Riistan käsittely: Moitteetonta.
Passityöskentely: -
Jäljestämiskyky: 25.9.2016 Kuopio (Tuija Hukkanen)
Muut ominaisuudet: Pysyy hyvin paikallaan ammuttaessa.
Yleisvaikutelma: Pirteä, mielellään töitä tekevä, melko tasapainoinen koira. Selvittää kokeen tehtävät.


Kuvat Maija Haltsonen


Tästä on hyvä jatkaa ensi vuonna avoimeen luokkaan ja WT-kokeissa saamme ensi vuonna startata alokasluokassa mikä onkin ihan mukava juttu. Jospas nyt talven aikana treenimotivaatio säilyisi aktiivisesta jahtikaudesta huolimatta.

Leevi Pomarkussa (kuva Maija Haltsonen)
 
Lokakuun puolessa välissä kävimme Leevin kanssa starttaamassa myös agilityssa, mutta sieltä ei juuri kerrottavaa jäänyt. Ihan ok ratoja, mutta kepit ei vaan jostakin syystä kisoissa toimi, vaikka treeneissä Leevi tekeekin ne kivasti. Harmi, sillä muutoin Leevi olisi melko suoritusvarma.

Leevi ja Donna

Leevi on tosiaan päässyt muutaman kerran sorsalle. Lara puolestaan on käynyt metsäkanalinnulla ja Donna pääsi Laran matkaan kertaalleen. Hienon saaliin olivat tytöt saaneet ja Donna upean viimeisen metsästysretkensä. Donnan kunto oli kesällä vielä ihan hyvä ja se lenkkeili samat lenkin kuin Leevikin, mutta syksyn mittaan kuntoisuus on heikentynyt siinä määrin ettei liikkuminen ole aina niin mukavaa ja katseesta löytyy jotain sellaista mitä sieltä ei mielestäni kuuluisi löytyä. Näin ollen elämme Donnan kanssa viimeisiä yhteisiä hetkiä ja nautimme vielä hetken syksystä.

Lara, Donna ja metso (kuva Mikko Partanen)

 Donna ja dami <3

Donna
 
Suru uutisia kantautui myös Pirkanmaan suunnasta kun Leevin isän Simon oli tullut aika lähteä maille missä noutaminen ei lopu. Simon omistajat olivat joutuneet tekemään raskaan päätöksen ja päästämään irti hienosta koirasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti