maanantai 11. heinäkuuta 2016

Leeville pentuja.... tai eipäs sittenkään

Riitta (kennel Korven Akan) kyseli alkuvuodesta Leeviä jalostukseen. Kevään aikana Riitta tutustui Leeviin ja minä siinä sivussa Riitan narttuun Siruun (Korven Akan Tuittu) sekä vähän myös Sirun sisaruksiin. Kaikki näytti hyvältä ja suunnitelmat oli tarkoitus toteuttaa keväällä 2017.

Tiedossa oli, että Sirun taustalla on epilepsiaa ja tällöin olisi hyvä pyrkiä siihen ettei sitä uroksen takaa löydy. Itse olin siinä kuvitelmassa ettei Leevin taustalla epilepsiaa ole. Jalostustoimikuntakin ehti jo hetken näyttämään yhdistelmälle vihreää valoa, mutta sitten tulikin ilmi, että Leevin takana tätä sairautta onkin. Donnan astutusta suunniteltaessa tarkkaan taustoja tarkisteltiin, mutta tällöin ei kyseinen koira vielä ollut oireillut, ja vaikka nykyisiä terveystilanteita tarkisteltiin niin siltikin tämä meinasi mennä meiltä ohi, mutta onneksi ei mennyt.

Riitan kanssa erikseen ja yhdessä päädyttiin, että Leeviä ja Sirua ei yhdistetä. Kumpikin koira omina yksilöinään on varmastikin jalostusmateriaalia, mutta turha on ottaa riskiä yhdistämällä samaa 'tekijää' kummaltakin puolelta kun se voidaan myös välttää.

Harmi, olisi ollut erittäin mielenkiintoista nähdä millaisia riiviöitä näistä pennuista olisi tullut ja harmittaa myös heidän puolestaan, jotka ehtivät pentua tästä yhdistelmästä toivoa. Vaikka riski sairauden osalta olisi kenties pieni, ehkä jopa olematon, olisi se silti ollut tarpeeton riski.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti